Još jedan psihološki portret horoskopskih znakova: Lav znak iznimne tjelesne i umne snage, Ovan provokativan, bučan, energičan i neustrašiv

Znaš ono kad upoznaš nekog, pa ti se čini da ga znaš oduvijek? E ne to, već ono kad upoznaš nekog i shvatiš da si tako nešto želio oduvijek.

Pročitajte kakav je psihološki portret svakog od horoskopskih znakova.

Odaberite znak:

Ovan

Provokativan, bučan, energičan i neustrašiv, Ovan je znak koji će svugdje biti primijećen. Njegove žustre kretnje i živa gestikulacija odaju nervoznu osobu koju ne drži mjesto i kojoj uvijek nedostaje riječi da izrazi sve što osjeća. I njegov hod odaje osobu koju ne drži mjesto i koja želi što prije stići do cilja.
Čini se da rođeni u tom vatrenom znaku na sve moraju reagirati, a kako redovito i bezazlenu kritiku shvaćaju kao napad ili izazov, i reakcije su im burne. Za njih se vezuju brojne krajnosti, a odnosi s drugima najčešće im se vrte oko ljubavi i mržnje. Ne vole ništa osrednje, a nikad osrednje i ne daju. Iz sebe izvlače maksimum i dostojanstveno odbijaju mrvice – prijateljstva, ljubavi, ovlasti…
Slove za tešku, tvrdoglavu i naprasnu osobu koja uvijek tjera po svome i sve gleda kroz svoju prizmu. Tipičan Ovan rečenicu počinje s “Ja”, u društvu je glasan i često nadmen, a u poslovnim odnosima ne baš vičan suradnji. Premda mu prijatelji prigovaraju kako se previše hvali i uvijek ustraje na svom mišljenju, ipak je mnogo onih koji ga iskreno vole. Jer on je velikodušan, osjećajan, otvoren i pošten. Njegova drskost i pokoja uvreda bit će mu oproštena jer će svoju privrženost dokazati na drugi način. Kad ga netko naljuti, reći će i ono što ne misli, samo da ga povrijedi. Brzo plane, no bijes mu ne traje dugo.Nakon oluje koju je izazvao, ponovno je vedar – kao da se ništa nije dogodilo. Neće se ispričati, nego će se svojim postupcima nastojati iskupiti.

Bik

Bik je odlučan, temeljit i uporan. Kao i ostali zemljani znakovi,Djevica i Jarac, racionalan je, oprezan i analitičan, no nije kao Djevica sitničav, niti je opsjednut karijerom kao Jarac. Želi uspjeti,no nije mu cilj samo raditi i biti uspješan – želi uživati u životu,izgraditi dom, obitelj, ostaviti nešto iza sebe…

Osjećaje dobro kontrolira, apsolutno je predan zadacima koje si zadaje, a stjecanje i posjedovanje najviše ga ispunjava. Ima jasne ciljeve koji želi dostići, ali ne i snove, jer nije tip sanjalice i idealista koji teži nečemu što se u njegovom vremenu ne može ostvariti.Vrlo je strpljiv, tvrdoglav i ustrajan, a od svojih ciljeva rijetko odustaje – jedino kad je razočaran.
Može danonoćno raditi bez predaha, no isto tako poznaje i razdoblja posvemašnje lijenosti, nepokretnosti i malodušnosti. To je melankolik koji se voli prepuštati uspomenama i ljubavnim maštanjima,zaboravljajući pritom na važne stvari koje mora obaviti. No, ima dovoljno odlučnosti i snage da se na vrijeme trgne.

Većinom je dobroćudan, no ne i naivan. Prepoznaje one koje ga žele iskoristiti, a prema njima zna biti i izuzetno strog i grub. U društvu ne slovi za velikog pričalicu, nije ni osobito zabavan ni duhovit, no voli osobe koje su takve. Prije je promatrač koji će iskreno podržavati dobar štimung, a po potrebi i počastiti cijelo društvo. Ne spada u rastrošne tipove, no kad se radi o osobnim zadovoljstvima, široke je ruke.

Blizanci

To je znak koji se ne može pohvaliti čeličnom voljom ni mišićnom snagom, ali su mu zato intelektualne sposobnosti izuzetne. Svestran je,naoružan znanjem sa svih područja, spretan s riječima, tijelom okretan,snalažljiv u svim prilikama. U društvu je uvijek nasmijan i vedar,raduje se novim poznanstvima, novim poslovima, bez problema mijenja navike i mjesto boravka. Prilagodljiv je, redovito radi nekoliko poslova u isto vrijeme, može biti cijeli dan na poslu, a navečer čio i zabavan u društvu. Zna kako se treba ponašati u svakom društvu, a majstor je za popravljanje raspoloženja namrgođenom šefu ili ljutitom partneru.

Muškim predstavnicima nisu strani kućanski poslovi, dapače, u nekima su i spretniji od svojih partnerica. Žene se, pak, mogu nositi s muškarcima na svim “njihovim područjima” – od posredovanja u prodaji tvrtki pa do priča o nogometu. Za muškarce Blizance može se reći da posjeduju ono što nedostaje većini muškaraca, a isto vrijedi i za žene.Ni jedan ni drugi nisu opterećeni svojom spolnošću, a niti muškim,odnosno ženskim društvom. U svim međuljudskim odnosima ustraju na prijateljstvu, na razgovoru, racionalnim objašnjenjima i uvjeravanjima.U svakoj situaciji naći će neku komičnu stranu, a čak će i neke prijeteće obračune doživjeti kao igru. Za Blizance se može reći da su poput male djece, a i većina ih se može pohvaliti mladenačkim izgledom i duhom i u zrelim godinama.

Rak

Naizgled kruti, drski ili kontrolirani, Rakovi kriju složenu emotivnu strukturu i duboke unutrašnje doživljaje. To su ljudi koji su sazdani od snažnih osjećaja i koji iznimno proživljavaju sve što se oko njih događa. Djeluju pasivno, samozatajni su, oprezni i tajanstveni.Poput bojažljivog raka povlače se u sebe čim opaze nekog nepoznatog jer ono što im je strano redovito doživljavaju kao prijetnju. No, većina ih se ne brine i ne plaši toliko za sebe koliko za svoju obitelj, naročito za djecu. Imaju poseban osjećaj za zbrinjavanje potomstva, a isto i za očuvanje tradicije. Ne slove za agresivce, no kad su u pitanju oni koje vole, kao i njihova domovina, neustrašivo će stati u njihovu obranu.

Religiozni su, duhovne vrijednosti više cijene od materijalnih, a ljubav im je najvažnija! No, istovremeno i u profesionalnom pogledu mogu mnogo dati. Kad imaju jasan cilj, uporni su i odlučni, ne troše vrijeme na izlaske, društvo i zabavu već su posve usmjereni na posao i obitelj.
Imaju dosta poznanika, a malo onih koje zovu prijateljima. Prema njima su velikodušni i nesebični, a prema svima drugima nepovjerljivi.U pravilu nisu skloni hvalisanju, čak će i pretjerati u samosažaljenju.Kad su u većem društvu i na nekom javnom skupu, osjećaju nelagodu protiv koje se bore hladnim držanjem, ciničnim primjedbama i pokojom “čašicom”. Oni koji ih poznaju vole ih zbog njihove velikodušnosti,osjećajnosti i brižnosti, povjerljivosti i samaritanstva.

Lav

Lav je znak iznimne tjelesne i umne snage, velikih potencijala koje će nesumnjivo i iskoristiti na pravi način. Njegovi su apetiti ogromni, volja čvrsta, a samopuzdanje izrazito. On dobro zna što hoće, a i kako će to postići.
Za shvatiti Lava treba promotriti njegovu sredinu – privatnu,profesionalnu i socijalnu. Lav je onaj koji ima dominantnu ulogu, ili se barem trudi to postići. Sve što radi, od srca je, ali i zbog nekog.Ponaša se kao glumac na pozornici; čak i kad je sam zamišlja da ga netko gleda i ocjenjuje. Treba mu pozornost, divljenje, obožavanje,pljesak! Plodovi njegovog talenta i kreativnosti ništavni su ako nisu podastrijeti tuđim pogledima. Premda mu ne manjka samouvjerenosti i samopouzdanja, a egoizma ima napretek, previše je tašt pa ponekad ne može realno procijeniti situaciju. Zavidan je onima koji imaju više od njega, no pomoći će drugima kad primijeti da imaju određene sposobnosti. Voli biti pokrovitelj, inicijator i zaštitnik, vrlo je velikodušan u društvu, a naročito prema onima koji su mu lojalni i koje voli.

Bez njega bi svijet zacijelo bio dosadan; on je taj koji će svemu dati veću dimenziju, jači začin i sjaj. Ne zanima ga ništa prosječno.Žudi za slavom i počastima, titulama, poklonima i pohvalama. Teži luksuzu, a ima nepogrešiv instinkt za prepoznati prave vrijednosti.Vrlo je emotivan, bučan i bahat, često pretjeruje i u doživljaju i opisu nečega; ako nema dramatike, on će je izmisliti!

Djevica

Znak Djevice uživa ugled vodećeg kritičara i računovođe Zodijaka.Njegovi pripadnici su inteligentni, kritični, spretni i prilagodljivi,a ono što im nedostaje jest intuicija, instinkt, imaginacija i samopouzdanje.
Djevice uče s lakoćom, imaju odlično pamćenje, a njihov praktičan duh zarana želi znanje primijeniti u praksi. Zahvaljujući spretnosti i preciznosti izvještit će se u brojnim zanatima, a što se više posvećuju poslu, više se i distanciraju od drugih. Cijene točnost, vrlo su savjesni i odgovorni. Ne vole prijetvornost, prenemaganje, snobove ni parazite. Sve analiziraju, skloni su kritici jer teže savršenstvu, a toliko brinu o svakom detalju, da izgube uvid u cjelinu.
Trebaju nekoga tko će ih poticati i hrabriti jer su dosta nesigurni. Izbjegavaju rizik, naročito kad je riječ o financijama.Dobro funkcioniraju dok se stvari odvijaju kako su planirali, no čim se dogodi neki raskorak, hvata ih panika. Premda djeluju hladno i odmjereno, vrlo su nervozni i zabrinuti. Najčešće im se zamjera nedostatak osjećaja i privrženosti. Izvjesna hladnoća i distanciranost mnoge će privući, no kad se nakon nekog vremena ništa ne promijeni, i njihovo će zanimanje prestati. Prema prijateljima rijetko su kad posve otvoreni, a čak i kad bi napravili sve za njih, ne znaju to pokazati.Redovito imaju dobre poznanike dok prave prijatelje gube zato što misle da se uvijek može izračunati koliko tko daje, a koliko dobiva.

Vaga

Vaga je jedini predmetni znak Zodijaka. Njene dvije plitice u grafičkom prikazu moraju biti pod ravnomjernim pritiskom da bi postojala ravnoteža, a ravnoteža i sklad upravo je ono čemu teži taj znak. No, čim postoje dvije strane, postoji i neodlučnost, a to je osobina koja Vage možda najviše određuje. Vaga spada u najljepše znakove Zodijaka, a sigurno i najsrdačnije.
Pripadnici tog znaka društveni su i vedri, drže do svog izgleda, ponašanja i lijepih manira. Stalo im je da žive u lijepom i harmoničnom okružju. Vanjski izgled dosta im je bitan, često i previše. Vjerujući da se iza lijepe i njegovane fasada kriju vrijedni osjećaji, poklonit će srce i povjerenje krajnje nepouzdanim osobama. I sami će hiniti dobro raspoloženje kad se osjećaju loše, a ružne podočnjake prekrit će debelim slojem šminke ili će izbjegavati kontakte. Neki će ih zbog takvog ponašanja nazivati dvoličnima i prijetvornima, premda je istina da oni samo žele potisnuti sve negativno.

Obožavaju komplimente, poklone, a draže im je i laskanje nego iskrena kritika. Imaju mnogo poznanika, no ne i pravih prijatelja.Nerado pričaju o svojoj intimi, naročito ako imaju negativna iskustva.Ne žele polučiti sažaljenje već divljenje. Gnušaju se grubosti,agresivnosti i primitivizma. Kad se osjećaju ugroženima, ne brane se već bježe, obuzeti panikom i strahom. Sve je to potencirano kad su sami; kad je uz njih netko tko ih voli, osjećaju se jačima i sigurnijima.

Škorpija

Škorpion je znak koji vanjskim manifestacija rijetko kad otkriva svoju burnu unutrašnjost i vrući temperament. Njegovi pripadnici tajanstveni su i suzdržani, a svoje pravo lice pokazuju samo bliskim osobama. Krasi ih istinoljubivost i velika energija, a najveća im je mana sklonost destrukciji i autodestrukciji.Vole humor, osobito “crni”, provokativni su i duhoviti, često cinični i sarkastični. Vladar Mars darovao im je natjecateljski duh i izdržljivost, pa dobro podnose svakojake uvjete i udare sudbine. Neplaše se nepoznatog, dapače, što je nešto mističnije, to im je i zanimljivije.Međutim, ne vole promjene. Njihove najburnije reakcije događaju se onda kad stvari krenu drukčije nekog što su zamislili.Nedostaje im fleksibilnosti, pa umjesto da se prilagode novim uvjetima,uporno traže uzroke i najčešće okrivljuju druge osobe.Prema okolini se odnose dosta nepovjerljivo, a ljude ocjenjuju po intuiciji, prvom dojmu. Vjeruju u snove i snagu podsvijesti, vole istraživati nepoznata područja i probati nešto što je zabranjeno. U prijateljstvu, kao i ljubavi, velikodušni su, povjerljivi i odani. No, i vrlo su osvetoljubivi, bez želje i volje za oprost onome tko ih je prevario.

U mladosti su puni bunta i otpora prema autoritetima, počesto i skloni dekadenciji i porocima. Ne pristaju na život po tuđim pravilima,bune se protiv konvencija, malograđanštine i predrasuda. Vole novac, no nisu škrti. Sve će dati onome koga vole i kome vjeruju.

Strijelac

To je vatreni znak koji simbolizira daljine, putovanja, kozmopolitski duh i visoka moralna načela. Njegovi su pripadnici energični, otvoreni i nesputani, ne drže do konvencija i ne ostaju pored partnera kojeg više ne vole. To su pustolovi bez stalne adrese,svjetski putnici i istraživači, ljubavnici, putopisci, sportaši i diplomati.Dvostruke su prirode; privlači ih sve što uzvisuje duh i godi tijelu, mogu biti i asketi i najveći hedonisti. Imaju velike apetite,žele toliko toga naučiti, isprobati, okušati… Bez mnogo razmišljanja upuštaju se u ljubavnu avanturu, opasan sportski pothvat ili pak rizičan posao. U duši su hazarderi; mogu sve staviti na kocku samo u jednoj sekundi!

U komunikaciji su vrlo otvoreni, nekad i previše direktni. Kažu što im prvo padne napamet, pitaju sve što ih zanima, a nekad i djetinje naivno pričaju o svojim planovima. U osnovi su pošteni i iskreni pa misle da su i drugi takvi. Velikodušni su, nekad i rasipni, vole luksuz, proslave, svečanosti i društvene skupove. Žele biti tamo gdjese nešto događa, prvi će se javiti kao dobrovoljci kad treba nešto isprobati ili pomoći drugome.

Privlači ih sve što je drukčije; druge zemlje, običaji, kultura,jezici, a naročito egzotična područja. Uživaju u putovanjima, ne vole dosadne poslove, iritiraju ih malograđanske forme i tračerski kružoci.Iznad svega mrze ograničavanje slobode, osjećaj da negdje moraju ostati ili nešto napraviti. Želi biti nesputani i slobodni poput ptice u letu,otisnuti se daleko, vidjeti svašta i drugima pričati o tome.

Jarac

Jarac je prilično proturječan znak. Premda je pesimističan,depresivan i oprezan, uvijek hrli k uspjehu, naporno radeći da bi nešto postigao i imao. Nikad se ne predaje, a što je stariji čak je i bolji.Gomila iskustva, svoja i tuđa, uči na greškama, doškoluje se i usavršava, pa se s pravom može reći da su zrele godine za njega najbolje.Pobuđuje interes zbog svog hladnog držanja, hoda visoko uzdignute glave ne mareći mnogo za ono što se oko njega događa. No, to ne znači da ništa ne primjećuje. Prije je promatrač nego aktivni sudionik, a to mu pomaže da bolje upozna okolinu i odluči kako će se postaviti.

Vrlo je proračunat, osjećaje odlično kontrolira, a redovito se i ne uzbuđuje zbog sitnica. Nema mnogo prijatelja, a one malobrojne koje tako može nazvati zasigurno poznaje jako dugo. Ne uzima ništa tuđe, a nerado i svoje daje. Neki će ga nazvati škrcem, no on je prije štedljiv i racionalan. Kad kupuje, kupuje malo, ali dobro – samo kvalitetne i postojane stvari.

Žudi za moći, želi imati neki utjecaj i steći vrijedan kapital.Cijeni ljude koji su nešto postigli u životu, a lijenčine ga posebno iritiraju. Osobe koje imaju neki autoritet privlače ga poput magneta, a u razdoblju dok ga sam ne stekne, rado će im se priklanjati. U djetinjstvu se divi starijoj braći i sestrama, jačim vršnjacima,roditeljima, učiteljima, a kad odraste obvezatno je uz onog koji nešto znači u društvenom pogledu ili njegovoj sredini.

Vodolija

Vodolije su duhovite i vedre osobe, prepune ideja i romantičnih zamisli, pomalo naivne i nevične zakulisnim igrama. Sa svima žele biti u dobrim odnosima, a kako su tolerantni i iskreni, to im često i uspijeva.

Razlikuju se ne samo od drugih znakova, već i međusobno. Staro je astrološko pravilo da nema dva ista Vodenjaka, no ipak većina pokazuje neke osobine koje su im zajedničke. Prije svega, svaki Vodenjak želi biti drukčiji. Čak i onda kad je sasvim prosječan, sebe će nastojati predstaviti na drukčiji način, a svoje misli i ideje kao originalne i neponovljive. Ima mnoštvo zamisli, no nedostaje mu smisla za praktično pa ako nema nekoga tko će mu u tome pomoći, od svih njegovih planova neće ništa ostati. Zbog toga i djeluje najbolje u okviru nekog tima,gdje se sve postiže razmjenom ideja i zajedničkim radom.To je znak kojeg krasi altruizam i koji sve sukobe želi riješiti razgovorom. Gnuša se nasilja i agresivnosti, čak je i u ljubavnim odnosima trezven i miran. Nije ga lako isprovocirati, a glas najviše podiže kad su u pitanju međuljudski odnosi. Zainteresiran je za poboljšanje uvjeta života i povezivanje ljudi svih rasa, kultura i vjera. Prezire snobove i skorojeviće, a više od materijalnog bogatstva cijeni duhovne vrijednosti i intelektualna postignuća. Prošlost ga ne zanima, već budućnost – i to daleka. Vodenjak je futurist, biće avangarde koje je redovito jednom nogom ispred svog vremena, često neshvaćen i neprilagođen svom vremenu i društvenoj sredini.

Ribe

Ribe slove za pasivan i promjenjiv znak koji može biti i vrlo tvrdoglav, uporan i dosljedan kad je u pitanju neki ideal ili osoba koju voli. Kao što u animalnom svijetu postoje velike i male ribe, tako i među Zodijačkim Ribama ima onih koje su vrlo opasne, kao i onih koji su takvima samo hrana!

Poput riba koje plutaju vodenim prostranstvima, i Ribe imaju gipke i meke pokrete, dok vanjski svijet doživljavaju kao zadan i ograničen.U istraživanje takvog svijeta lakše se upuštaju kad su dio neke zajednice ili grupe. No, ono što ih je u početku privlačilo – biti dio grupe, kasnije im zna predstavljati veliko ograničenje. Može se reći da cijeli život balansiraju između prihvaćanja i suprotstavljanja ograničenjima. U biti su vrlo proturječni; neka će ograničenja prihvatiti kao normalna, a nekad će se pobuniti i protiv uobičajenih obveza, kao što je to npr. odlazak na posao u isto vrijeme.

Žive u svijetu satkanom od snova i mašte, a u stvarnosti se ne snalaze najbolje. Redovito primjećuju stvari koji drugima neopaženo promiču; Ribe nisu zaokupljene detaljima, već cjelinom. Krasi ih bujna mašta, kreativnost, intuicija i vizionarski duh, a nerijetko posjeduju i neke rijetke talente i sposobnosti. Najbolje rade u atmosferi mira i uzajamnog nadahnuća, jer sve negativne utjecaje duboko proživljavaju.Izražavaju se bojama, stihovima i plesnim pokretima, no često sami ne znaju istaknuti i iskoristiti svoje sposobnosti već im treba pomoć nekog drugog.

Tačno ili pogrešno?

Recite nam svoje mišljenje i napišite svoj komentar ovdje.